Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Incepand cu 02.08.2016 au intrat in vigoare Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015 din 20.07.2016.
Iata cum se clasifica vinurile, potrivit acestui act normativ:
a) vin cu denumire de origine controlată, denumit în continuare vin cu D.O.C.;
b) vin cu indicaţie geografică, denumit în continuare vin cu I.G.;
c) vin liniştit fără D.O.C. şi fără I.G., cu denumire de soi, care utilizează în vederea comercializării numele soiului/soiurilor de struguri de vinificaţie din care se obţine, cu condiţia ca acesta să fie obţinut în proporţie de cel puţin 85% din soiul utilizat la etichetare, denumit în continuare vin varietal;
d) vin fără D.O.C., fără I.G. şi fără denumire de soi, denumit în continuare vin.
Pot utiliza numele unei D.O.C., în vederea comercializării, cu respectarea condiţiilor din caietele de sarcini, următoarele categorii de vinuri:
a) vin liniştit, denumit în continuare vin;
b) vin spumant de calitate;
c) vin spumant de calitate de tip aromat;
d) vin licoros;
e) vin petiant;
f) vin din struguri stafidiţi;
g) vin din struguri supramaturaţi.
Pot utiliza numele unei indicaţii geografice, în vederea comercializării, cu respectarea condiţiilor din caietele de sarcini, următoarele categorii de vinuri:
a) vin;
b) vin spumant;
c) vin perlant.
Vinurile speciale sunt:
a) vinurile spumante, vinurile spumante de calitate, vinurile spumante de calitate de tip aromat şi vinurile spumoase;
b) vinurile perlante şi petiante;
c) vinurile licoroase;
d) vinurile obţinute din struguri stafidiţi şi vinurile obţinute din struguri supramaturaţi.